Followers

Meniti Titian Sebenar: Umat Islam & Sambutan Hari Natal: Satu Kupasan

Meniti Titian Sebenar: Umat Islam & Sambutan Hari Natal: Satu Kupasan: Bila tibanya penghujung tahun, salah satu soalan yang sering dilontarkan oleh mereka yang beragama Kri...

Menghitung hari..Final EXAM

Salam semua..sudah sekian lame saya tak post kat blog ni..huhu..skarang ni tgah dok busy menelaah pelajaran yg tak tertelaah ni..La ni pun dah banyak test..ni satgi..Isnin depan ada OSPE pulak..CHAYO2!!..tapi dlam dok dkat2 ngan final ni..masih smpat gak brdrama ngan Korea..hehe..maklumla kemaruk drama Korea..:P
rasenye nak post yg tu je..Doakan kejayaan kite bersame ye kawan2..^^

::HanD-MaDe Quotes::

"If One day,we had hold on that,don't ever let it go''

''Size doesn't matter but shape is important''

''Its better late than  absent''

''Excitement is a payment of happiness''

''Kejar,kejar Tapi jangan sampai dikejar''

''Tali gasing,tali rapia,jadi orang asing itu sebaik rupa''

''Willing to do or force to do,nevermind.Just do it''

''Trying or crying if had a problem,then choose trying''

''Princple like a principal that control all the soul''

''Cahaya Allah sudah cukup terang sebagai penunjuk jalan cuma kebanyakan manusia itu buta''

''Do you always online on Facebook? Yes
 Do you always read this book(Al-Quran)? No
 Then,which one do you think will accompany you when you are die?!!
 Think abou it..''

~I'm ProuD To Be A MuslimaH~


Alhamdulillah.Akhirnya, Allah telah membuka pintu hatiku untuk menyertai contest ini..Sebelum itu, ingin saya ingatkan diri saya dan juga para sahabat di luar sana yg menyertai contest ini agar betulkanlah niat kita dalam menyertai contest ini..Bukan semata-mata kerana ingin mendapat ganjaran yg diberikan tapi niatlah kerana ALLAH untuk menambahkan ilmu serta menyebarkan lagi dakwah Islam melalui medium ini..
Ini kerana apabila kita menyertai contest ini..sedikit sebanyak..InsyaAllah kita mendapat ilmu mengenai ciri2 untuk menjadi seorang muslimah yang solehah.InsyaAllah..Dengan menyertai ini juge,kite boleh improvekan lagi skil2 to be the best muslimah and be a part of penghuni Al-Jannah..Amin..
Oklah..panjang sangat sekapur sirihnye...hehe..

Baiklah..Back to Our Agenda...Takrif wanita SOLEHAH yg paling TEPAT ialah..jangan dok pikiaq susah2.. Allah dah berfirman dah dalam Surah An-Nisa ayat ke 34..



“…Maka wanita yang soleh, ialah yang taat kepada Allah lagi memelihara diri ketika suaminya tidak ada, oleh kerana Allah telah memelihara (mereka)…” (QS. an-Nisa’:34)



Rasulullah pun pernah bersabda :-


(Sebaik-baik wanita) adalah yang menyenangkan (suami)-nya jika ia melihatnya, mentaati (suami)-nya jika ia memerintahnya dan ia tidak menyelisihi (suami)-nya dalam hal yang dibenci suami pada dirinya dan harta suaminya.’” (HR. Ahmad, al Hakim, an Nasa’i dan ath Thobrani dan di Shohihkan oleh al Albani).

Rasenye sudah terang lagi bersuluh,ciri seorang wanita solehah itu.Marilah kita same2 memuhasabahkan diri kite dimanakah tahap kesolehan kite itu..Sekadar renungan bersame..

.Sebagai pelengkap syarat..saya ingin tagkan sahabat2 saya



Ohh..terlupe pulak nak list barang yg nak..huhu..Tak kisahla apa2 pun..asalkan ilmu yg ingin dsampaikan dpt disebarkan..:) tapi sebagai pelengkap syarat..saya senaraikanlah..^^

  1. T-shirt muslimah Iman Abdul Gallery
  2. Blouse Elhyatt Bizz Collection, 
  3. Brooch Tri Fa
  4. Cotton Lace Shawl Beaullana Couture
  5. Coklat from Coklat Manis2u
Tapi..tak kisah pun dapat yang lain..XD cewahh..macam dapat je huhu..


“Sesungguhnya dunia ini seluruhnya adalah perhiasan dan sebaik-

baik perhiasan dunia adalah wanita yang solehah.” (HR. Ahmad)






Ramadan Kata Pergi, Syawal Kata Mari

Alhamdulillah, sudah masuk hari yang ke-25 umat Islam menunaikan ibadah puasa..Penuh ke tidak?? Huhu..bagi umat islam yang bergelar wanita..Lady fahamlah..Tetapi bagi yang bergelar Kaum Adam pula jangan nak ponteng puasa aaa..jangan nak bagi alasan "cuti" plak!..Sedar x sedar..pejam,celik..pejam,celik..sahur,buke..sahur,buke..Dah nak dekat rayekan..Tv pon dah banyak kuaq iklan raye..

Radio dah stat dah berkumandangnye lagu raye..Suratkhabar pon dah memaparkan banyak kes budak putus jari gara2 main mercun..Haishh..budak2 zaman sekarang..


Sekarang ni..banyakla bazar2 yang juai kain,tudung,kasut tuk raya..Maka berduyun2lah manusia membeli belah kat sane..macam semut hurung gule..punyala ramai...Almaklumlah Raye nak dekat daaa...


Sekarang ni dah 10 malam terakhir..sepatutnye ramailah umat Islam yang berkunjung ke masjid..Nak beribadah untuk mengejar lailatul Qadr..


Tetapi..terbalik pulaa..Ramai yang lebih menggemari membuat lawatan sambil bershopping di baaazar2..bukan di masjid2..Sedihnyaa..=(
Pada 10 malam terawal..tu diaaa..saf2 masjid penuh..sampai tak cukup ruang nak buat solat terawih..tapi bila 10 malam terakhir, yang tinggal beberapa kerat saf je..alasannye.."nak buat biskut raye..orang tempah".."penatlah, baru balik dari bazar"...bermacam2 alasan yang dicipta oleh manusia..

Begitulah ragam manusia setiap tahun..Awal Ramadan..bersungguh2..Akhir Ramadan..bersungguh2 untuk menyambut Syawal..Tak salah..hendak membeli atau menyiapkan persiapan untuk menyambut Syawal..Tetapi janganlah sehingga kite mengabaikan dan membelakangkan Ramadan yang mulia ni..Ramadan belum habis lagi..dah terhegeh2, terkinja2, atau terlebih excited nk syambut Syawal..
Selagi Ramadan itu masih ada,kite kumpulkanlah amalan yang sebanyak mungkin..Mungkin ini RAMADAN TERAKHIR kita..Hidup kite di dunia ini hanyalah pinjaman Allah semate2..Akhirnyee..kite akan kembali kepadaNYA jua..Sama2lah kite beristihgfar dan merenung kembali kesilapan yang telah kite lakukan..

Akhir kalam..segala mesej yang ingin disampaikan ini hanyalah untuk peringatan diri dan umat sekian alam..^^
Alang2 Lady pun nak ucapkan SALAM LEBARAN...


Salam Lebaran Lady ucapkan,
Tingkatkan amalan di Akhir Ramadan..^^

Proud to be muslimah blogger..




Dengan sukacitanya nak tag :- 


Contest : Atika Aula nak bagi duit raya

Dengan Nama ALLAH yang Maha Pemurah Lagi Maha Pengasihani..

POS MELEKAT



Salam ukhwah..^^
Alhamdulillah, akhirnya saya berkesempatan juga untuk menyertai contest blog Atika Aula ini..
Walaupun sekarang ni suma dok pakat beli baju raya,kasut raya,tudung raya,bunga raya  dan macam2 rayalah..tapi saya masih semangat nak masuk contest raya..(semate2 nak dpat wet aye) heheh..>_<

p/s: itupun kalau dapat..hehe

Sebenarnye. saye baru menjinakkan tangan,jari,otak, dan akal untuk membuat blog..so,,i am junior blogger..tidaklah sehebat dan secantik dan sekreatif  dan sepink blog Atika Aula ini..so cuteeee..^^

REVIEW..
  • Header memang comel..Kalau bole,ase nak cubit2 je katun kat header uh..comel..>_<
  • Pink Star cursor..very cuteee...Kalo ade salji turun dari bintang uh..perghh..ase cam tengok tongkat sakti Puteri Buluh beTung je..hehe 
  • You;re pencinta pink..^^

Disini dengan gumbiranya..saya mahu fofularkan

Sape2 yang nak join..bolehla klikkan kat gambo tu untuk maklumat lanjut..^^


Terima Kasih kerana membaca...O.o

Maher Zain ( InsyaAllah )


Everytime you feel like you cannot go on
You feel so lost
That your so alone
All you is see is night
And darkness all around
You feel so helpless
You can’t see which way to go
Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side
Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way

Everytime you commit one more mistake
You feel you can’t repent
And that its way too late
Your’re so confused, wrong decisions you have made
Haunt your mind and your heart is full of shame
Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side
Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way
Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way
Turn to Allah
He’s never far away
Put your trust in Him
Raise your hands and pray
OOO Ya Allah
Guide my steps don’t let me go astray
You’re the only one that showed me the way,
Showed me the way x2
Insyaallah x3
Insya Allah we’ll find the way

"SaPe Nak HEADER FREE dari Cik TeMpe"

Salam.....(baru berkat blog..dimulakan dengan salam..^^)
2,3 kucing berlari...
Mana nak sama si kucing klate..
2,3 dapat header free..
sebab menang contest CIK TEMPE!!..XD



Lai..lai..lai..
Siapa lagi mahu header free??!!!
TERHANGAT DI PASARAN BLOGGER sekarang ini..^^

p/s: baca ikut nada membaca surat kiriman tidak rasmi..

 Kehadapan "Kakanda" Cik Tempe yang dikasihi,semoga dirahmati Allah sentiasa..
        Walaupun kita tidak pernah bertentang mata,bertukar bicara,tapi "kakanda" cik tempe masih sudi dan setia membaca "surat" ini..Walau...
         "Walau hayat kita terpisah jauh, namun hati kita selalu dekat...
           Ai..ai..aishiteruuuuuu.."
       Maafkan "adinda".."adinda" tersasul menyanyi pulak..huhu..Di sini adinda ingin mengirimkan seJABAL terima kasih kerana sudi meluangkan masa walaupun sekejap..Sesungguhnya masa itu emas..
Disamping itu..adinda ingin menujukan "surat" ini juga kepada sahabat "adinda" iaitu Miss Miraedo..

      Okaylah "kakanda"..sampai disini sahaja coretan "adindamu" ini..Semoga ketemu di lain lembaran..^^

Yang berhati hati,

Lady4134
       
       
::SIAKAP SENOHONG GELAMA IKAN DURI,
  BLOG CIK TEMPE ADE HEADER FREE!!::

Akhirul kalam..saya,Lady4134 ingin menyusun 20 jari (jari kaki termasuk yek)..huhu..jika ade tersalah huruf atau perkataan atau ayat yang menyinggung perasaan mane2 pihak..Maafkan saya..Saya hanyalah insan yg always khilaf..




::Benvenuto Ramadan::

Benvenuto Ramadan -------> Selamat datang Ramadan -------> Ahlan Wasahlan ya Ramadan




"Bagi menunaikan titah perintah Seri Paduka Agong,setelah diperkenankan oleh Duli-duli yang Maha Mulia Raja-raja,maka adalah dengan ini saya mengisytiharkan bahawa tarikh permulaan puasa bagi negeri-negeri seluruh Malaysia telah ditetapkan pada Hari ISNIN 1 haribulan OGOS 2011"

 Esok puasa!!

Itulah kalimah yang mungkin dilaungkan oleh orang ramai setelah mendengar pengisytiharan puasa di kebanyakan rumah masing-masing.
Kalau dulu,orang2 tua sering meng"warning"kan kepada anak2 mereka.."sapa yang tak posa,tak dapat duit raya"..Dengan ini,anak2 mereka akan berusaha untuk berpuasa sebab nak dapat duit raye..huhu..

Pintu bilikku tiba2 diketuk..Ibuku memaklumkan kepadaku yang esok puasa..Aku hanya mengangguk sambil melemparkan senyuman.Sebelum bulan Ramadan tiba,aku sudah berazam untuk melaksanakan puasa pada tahun ini dengan lebih baik dari sebelumnya..Maklomlah pada tahun ini,pertama kali aku berpuasa penuh dengan familiku..^^ Seronok bangat..XD

Jadi,disini aku ingin titipkan MANUAL RAMADAN yang patot kite buat dan yang tak patot kite buat..Sekadar perkongsian dari aku..^^


KENE BUAT  ^_^

HAA..JANGAN BUAT !
Hadirkan niat ikhlas kerana Allah..
Berpuasa kerana terpaksa..*pose sbb kene pakse..takpun sbb adat memang tiap tahun kene pose..err
Melambatkan sahur..*tapi jangan nak masok subuh bawu nak mangkit sahuq..^^

Meninggalkan bersahur..*orang ni pemalas nak mangkit sahuq..ish3
Membanyakkan zikir dan
istighfar..*Subhanallah,Astaghfirullah…dll

Banyak berbual-bual kosong dan berdusta..* Haa..kurangkan merepek..=p
Menyegerakan solat dan kalau boleh secara berjemaah..^^
Melengah-lengah kan solat sehingga adakalanya meninggalkan solat..*Jangan disebabkan asyik on9 je,menyebabkan kite tinggal solat..^^

Kurangkan bercakap atau banyak diam..*kalo sebelom ni dikenali sebgai mulut murai..tapi bulan Ramadan ni try la jadi pendiam..huhu^^
Mengeluarkan kata-kata yang mempunyai unsur fitnah dan umpatan..*Haa..kat fb janganla asyik mengumpat orang je..sudah2la tu

Berakhlak mulia..(“,)
Kurang bersabar/mudah marah..*Aaa..jangan mara arr..sape marah,nanti kene juai..huhu

Tadarus Al-Quran dan tadabbur maknanya..*Kalau dulu kite jarang baca Al-Quran..bulan berkat ni jom bace Al-Quran..^^

Malas membaca Al-Quran..*Orang yang macam ni nak kene piat tinge die…rajin2kanlah diri tu yek..=)
Itqan atau tekun bekerja/belajar..*Rajin2la wat kerja rumah..tolong mak ayah..X)

Malas membuat amalan sunat..*Cubelah memperbanyakkannye..ade pekdahnye..8)
Rajin bersedekah,,*Senyum kat owang pon sedekah gak..XD..tapi jangan senyum sensowang plak..huhu
Kedekut dan tidak dermawan..*Duit bukannye masok kubuq pon..amalan sedekah tu yg akan ikut kite nati..=.=
Setiap kerja adalah ibadah,,*Mandi pun ibadah gak..hehe XD
Banyak tidur sepanjang siang..*Sape yang kuat tidoq uh kurang2kanla..:)
Niat memberi/menyediakan makanan berbuka bagi orang yang berpuasa terutama kepada orang miskin dan susah..*kalo ade wat kueh sikit..huluq2la kat jiran sebelah..^^
Tidak berusaha menjaga hubungan baik sesama manusia malah sehingga memutuskan silaturahim..*Wat kueh sampai sepuluh jenis,jiran sebelah umah..satu jenis pon tak kasi..=.=
Bersederhana menyediakan dan membeli juadah berbuka puasa..Berjimat cermat..X)
Berlebihan dalam menyediakan juadah berbuka puasa sehingga membazir
Menyegerakan berbuka puasa
Melambat-lambatkan berbuka puasa
Berbuka dengan kurma dan air terlebih dahulu..*Tapi janganla minum ayaq uh sampai abeh satu jug..dahaga punye pasai..err
Makan banyak ketika berbuka sehingga menyebabkan malas beribadah
Solat tarawih dan witir..8 pon boleh..tapi 20 lebih bek..^^
Menonton tv @ melakukan aktiviti malam yang tidak berfaedah dan melalaikan.
Menjaga pandangan dan pendengaran..*haa..jaga sikit mata tu…
Langsung tidak menjaga pandangan dan sering memandang yang bukan mahram
Tidur awal dan berniat untuk bangun malam..*jangan kerja asek dok on9 ja sampai tengah malam..^^
Menghabiskan malam dengan perkara-perkara yang melalaikan sehingga tidur lewat.

Menghidupkan 10 malam terakhir Ramadan dengan pelbagai agenda ibadah
Sibuk membuat persiapan menyambut Syawal sehingga kurang beriktikaf dan solat malam
Menghadiri majlis ilmu/membaca buku ilmiah
Banyak berhibur
Manfaatkan waktu haid dan nifas (wanita sahaja)..*Banyakkan berzikir..=)
Meninggalkan amal ibadah yang lain walaupun tidak wajib solat dan puasa
Rancang perbelanjaan sempena hari raya..*Beli persiapan raya jangnlah berlebihan..
Boros membuat persiapan hari raya..*Ni beli baju raye..sampai sepoloh pasang..ish3

Nih aku terbace kat MAJALAH SOLUSI ISU 34..Ase nak share manual nih ngan  sume..Harap2 bermanfaat..=)

Laksanakanlah Ramadan ini dengan sebaiknya kerana mungkin ini Ramadan terakhir bagi kita..

Coret moret gadis A+ berenti di sini dulu..^^ Sayonara..


Sejauh Mana Pengetahuanmu??

Di sebuah perhentian bas,
Kelihatan dua orang remaja perempuan sedang menuju ke arah tempat menunggu itu..
Tiba-tiba gadis yang memakai baju kurung pink itu bertanya kepada sahabatnya yang memakai selendang polkadot lilit2 itu..

"Weh, ko tau tak tarikh sok pe?"
" Sok? 29 aribulan la..Aik, awat tanya? Nak kira tarikh menikah ka? Haha.." balas si sahabatnya itu dengan gelak terkekek-kekek.

"Ish, ade plak nak kire tarikh menikah! Lambat lagi tau..Ko tau sok ari pe?" tanya gadis berbaju kurung itu lagi.
"Ko ni dah kena  penyakit Alzheimer ke? Dah ari ni ari Selase,konpem la sok ari Rabu takan ari Ahad kot..manyak cekadak la ko nih.." kawannya itu menjawab dengan perasaan bengang.

"Hehe,rilekla.Aku nak acutrytest kau jer..Untuk pengetahuan saudari, memang betul esok 29 aribulan dan ari Rabu..Tetapi saudari ada tertinggal sesuatu..For your information, sok adelah 27 REJAB bersamaan dengan HARI PERISTIWA ISRAK DAN MIKRAJ!!"

"Oh yeke..heheh sowila ustazah..terlupe." si kawan itu membalas segan.


"Haa..lagi satu! Kita jugak disunatkan untuk berpuasa pada hari tersebut kerana ada hadis mengatakan jika
kite puase pade hari tersebut..kite akan mendapat pahala seperti pahala orang yang berpuase selama 60 bulan..Haa ce ko bayangkan..kite puase hari tu sehari je..tapi dah dapat pahala yang berlipat ganda..Untungkan?!!" Jadi..pe kate, Jom kite puase esok? Nak tak?" omel si gadis itu.


"Hehe..esok? Emm..aku ade latihan bola jaring la..takut letih ngan penat." balas gadis berselendang itu sambil menyerongeh.
"Ko ni banyak beno alasannye..inilah anak muda zaman sekarang..Ish2.." gadis manis itu menyambung lagi omelannya.
"Haaa,beb! Bas sampai dah!! Hehe..Ko sambong ceramah sok pagi la pulak yek!..hehe" 


Mereka berdua pun menaiki bas lompat yang bukannye lompat cam katak tapi berjalan dengan 4 kaki..hehehe..

END OF MY STORY...:)



Disini saye juge ade menyediakan link tuk sesisape yang ingin tahu tentang peristiwa Israk & Mikraj dengan lebih terperinci..Hope dapatlah input yek..:) Renung2kan dan selamat beramalll..:D
http://www.al-azim.com/~beringin/agama/israkdanmikraj.htm
video

i like this videooo..so cuteeee..=D

Hayatilah..

Heart's Medicine


 
Hati sakit? Sakit hati ? Hati rosak? Rosak hati? Hati-hati bila hati anda sakit..

"Dr. ape masalah dengan hati saye ni?"

Haaa..kawan2 pernah ke tengok hati sendiri? pernah ke tahu bile hati kite sakit? bile hati kite sihat? 
Jaga-jagalah bile hati kite tidak sihat...sebab bile hati kite ni tidak sihat dan tidak dirawat secepatnye, takut-takut virus yang menyerang hati kite tak boleh nak dihapuskan lagi..

Ni dari tadi dok sembang pasai hati sakit ni pasai pa? Pemende hati sakit tu?..Same ke macam sakit hati bile kekasih hati dirampas orang lain? Same ke macam sakit hati bile melihat kekayaan dan kejayaan orang lain?
Owh, tidak sama sekali!! 
Hati SAKIT ni dikatakan apabila hati kite sudah jauh dari PENCIPTA! 
Apabila kite sering lalai,alpa,leka serta lupa akan tanggungjawab kita sebagai seorang HAMBA di muka bumi Allah ini..
Salahkanlah virus yang menyerang!!!
Betul,virus ada dimana-mana..tetapi virus ini bukan virus HIV,bukan virus H1N1apatah lagi virus B1N1..=D
Tetapi virus ini adalah virus yang terhebat di dunia ini dan yang akan kekal sehingga dunia ini berakhir..iaitu VIRUS SYAITAN!

Simptom2 apabila hati kita diserang penyakit ini :
1) Mula lalai untuk mengerjakan perkara wajib seperti solat.."yang sunat apatah lagi.."
2) Bersikap kurang ajar dan tidak menghormati orang tua terutamanya parent.."Kasihan mak ayah tu,penat lelah dijaga anak itu bagai menatang minyak yg full..anaknya menderhaka pula..sob2.." ='(
3) Bersikap acuh tidak acuh dalam melaksanakan amanah dan tanggungjawab yang diberikan
4) Amar mungkar nahi maaruf.."Orang yg terkena virus ini sudah pada tahap kritikal kerana mengajak keburukan dan meninggalkan kebaikan.."

"Segala penyakit pasti ada ubatnya kecuali Mati"



JOM JOIN SPA HATI!!!



 Rawatan yang terbaik untuk hati kita adalah ZIKIR tiap-tiap hari.
Dengan berzikir tiap-tipa hari secara istiqamah..insyaAllah..virus2 itu akan terhapus..Tetapi,mereka akan menyerang lagi..Jadi kita perlulah berzikir secara continously..agar virus2 itu hilang..dan hati kita akan menjadi SIHAT..:)

SUBHANALLAH,ALHAMDULILLAH,ALLAHUAKBAR!
Kalimah2 inilah yang akan merawat hati kita yang sakit..Disamping mendapat ganjaran pahala daripada Yang Maha Esa..Hemm 2 in 1 tu..tak rugi tau kalau mencuba..berzikir jer,hati kita jadi sihat..dapat pula ganjaran..:)
Senangkan? Mudah sahaja seperti mudah.com..huhu
Dahlah free je tau rawatan ni..rugi betol sape yg tak mencube!!

Jadi SELAMAT MENCUBE!!

::HAVE A ZIKR A DAY, MAKE THE SICKS AWAY::



Powered by Blogger.

up