Followers

Sejauh Mana Pengetahuanmu??

Di sebuah perhentian bas,
Kelihatan dua orang remaja perempuan sedang menuju ke arah tempat menunggu itu..
Tiba-tiba gadis yang memakai baju kurung pink itu bertanya kepada sahabatnya yang memakai selendang polkadot lilit2 itu..

"Weh, ko tau tak tarikh sok pe?"
" Sok? 29 aribulan la..Aik, awat tanya? Nak kira tarikh menikah ka? Haha.." balas si sahabatnya itu dengan gelak terkekek-kekek.

"Ish, ade plak nak kire tarikh menikah! Lambat lagi tau..Ko tau sok ari pe?" tanya gadis berbaju kurung itu lagi.
"Ko ni dah kena  penyakit Alzheimer ke? Dah ari ni ari Selase,konpem la sok ari Rabu takan ari Ahad kot..manyak cekadak la ko nih.." kawannya itu menjawab dengan perasaan bengang.

"Hehe,rilekla.Aku nak acutrytest kau jer..Untuk pengetahuan saudari, memang betul esok 29 aribulan dan ari Rabu..Tetapi saudari ada tertinggal sesuatu..For your information, sok adelah 27 REJAB bersamaan dengan HARI PERISTIWA ISRAK DAN MIKRAJ!!"

"Oh yeke..heheh sowila ustazah..terlupe." si kawan itu membalas segan.


"Haa..lagi satu! Kita jugak disunatkan untuk berpuasa pada hari tersebut kerana ada hadis mengatakan jika
kite puase pade hari tersebut..kite akan mendapat pahala seperti pahala orang yang berpuase selama 60 bulan..Haa ce ko bayangkan..kite puase hari tu sehari je..tapi dah dapat pahala yang berlipat ganda..Untungkan?!!" Jadi..pe kate, Jom kite puase esok? Nak tak?" omel si gadis itu.


"Hehe..esok? Emm..aku ade latihan bola jaring la..takut letih ngan penat." balas gadis berselendang itu sambil menyerongeh.
"Ko ni banyak beno alasannye..inilah anak muda zaman sekarang..Ish2.." gadis manis itu menyambung lagi omelannya.
"Haaa,beb! Bas sampai dah!! Hehe..Ko sambong ceramah sok pagi la pulak yek!..hehe" 


Mereka berdua pun menaiki bas lompat yang bukannye lompat cam katak tapi berjalan dengan 4 kaki..hehehe..

END OF MY STORY...:)



Disini saye juge ade menyediakan link tuk sesisape yang ingin tahu tentang peristiwa Israk & Mikraj dengan lebih terperinci..Hope dapatlah input yek..:) Renung2kan dan selamat beramalll..:D
http://www.al-azim.com/~beringin/agama/israkdanmikraj.htm
video

i like this videooo..so cuteeee..=D

Hayatilah..

Heart's Medicine


 
Hati sakit? Sakit hati ? Hati rosak? Rosak hati? Hati-hati bila hati anda sakit..

"Dr. ape masalah dengan hati saye ni?"

Haaa..kawan2 pernah ke tengok hati sendiri? pernah ke tahu bile hati kite sakit? bile hati kite sihat? 
Jaga-jagalah bile hati kite tidak sihat...sebab bile hati kite ni tidak sihat dan tidak dirawat secepatnye, takut-takut virus yang menyerang hati kite tak boleh nak dihapuskan lagi..

Ni dari tadi dok sembang pasai hati sakit ni pasai pa? Pemende hati sakit tu?..Same ke macam sakit hati bile kekasih hati dirampas orang lain? Same ke macam sakit hati bile melihat kekayaan dan kejayaan orang lain?
Owh, tidak sama sekali!! 
Hati SAKIT ni dikatakan apabila hati kite sudah jauh dari PENCIPTA! 
Apabila kite sering lalai,alpa,leka serta lupa akan tanggungjawab kita sebagai seorang HAMBA di muka bumi Allah ini..
Salahkanlah virus yang menyerang!!!
Betul,virus ada dimana-mana..tetapi virus ini bukan virus HIV,bukan virus H1N1apatah lagi virus B1N1..=D
Tetapi virus ini adalah virus yang terhebat di dunia ini dan yang akan kekal sehingga dunia ini berakhir..iaitu VIRUS SYAITAN!

Simptom2 apabila hati kita diserang penyakit ini :
1) Mula lalai untuk mengerjakan perkara wajib seperti solat.."yang sunat apatah lagi.."
2) Bersikap kurang ajar dan tidak menghormati orang tua terutamanya parent.."Kasihan mak ayah tu,penat lelah dijaga anak itu bagai menatang minyak yg full..anaknya menderhaka pula..sob2.." ='(
3) Bersikap acuh tidak acuh dalam melaksanakan amanah dan tanggungjawab yang diberikan
4) Amar mungkar nahi maaruf.."Orang yg terkena virus ini sudah pada tahap kritikal kerana mengajak keburukan dan meninggalkan kebaikan.."

"Segala penyakit pasti ada ubatnya kecuali Mati"



JOM JOIN SPA HATI!!!



 Rawatan yang terbaik untuk hati kita adalah ZIKIR tiap-tiap hari.
Dengan berzikir tiap-tipa hari secara istiqamah..insyaAllah..virus2 itu akan terhapus..Tetapi,mereka akan menyerang lagi..Jadi kita perlulah berzikir secara continously..agar virus2 itu hilang..dan hati kita akan menjadi SIHAT..:)

SUBHANALLAH,ALHAMDULILLAH,ALLAHUAKBAR!
Kalimah2 inilah yang akan merawat hati kita yang sakit..Disamping mendapat ganjaran pahala daripada Yang Maha Esa..Hemm 2 in 1 tu..tak rugi tau kalau mencuba..berzikir jer,hati kita jadi sihat..dapat pula ganjaran..:)
Senangkan? Mudah sahaja seperti mudah.com..huhu
Dahlah free je tau rawatan ni..rugi betol sape yg tak mencube!!

Jadi SELAMAT MENCUBE!!

::HAVE A ZIKR A DAY, MAKE THE SICKS AWAY::



Salam Ukhwah..;)

Salam dihulur pembuka segala bicara..
Alhamdulillah..segala kesyukuran dipanjatkan kepada Yang Maha Esa..kerana keizinannya dapat ana meng"create" blog ini..
'For the rest of my life....'  ecece..tetibe teringat lirik lagu Maher Zain pulak..huhu..For the first time..ana create sensowang..akhirnye..tangtaraaa...terciptalah satu blog..ini dia blog Istiqamahati...
Sebenarnye dah lame ana teringin nak create blog ni..huhu..dan sekarang I DID IT!!!.. Yeay!!!=D
Oklah..semoge berjumpe di lain lembaran..Wassalam..:)
dah teringat maher zain..ni ana bagi link tuk video FTHROML..tapi versi melayu..huhu..layannnn..:D
Powered by Blogger.

up