Followers

POKOK TANAKA DAN KELEBIHAN BEDAK SEJUK TANAKA ^_^

Salam~
Siapa tau tentang pokok tanaka??

Angkat tangan~ (xnampak pun) Hehe..

Ok, pokok tanaka atau sebetulnye Thanaka, ialah sejenis pokok yang popular di Myanmar. 

Kenape femes?

Sebab pokok ni banyak digunakan untuk tujuan kecantikan dan juga kesihatan oleh penduduk Myanmar sejak 2000 tahun yang dulu.

Haa, menarik bukan~ Patutle muke orang Myanmar cun2 Kebiasaannya, pokok ini akan dijadikan serbuk dan kemudiannye dipakai di muke, ala2 bedak sejuk yang kite selalu pakai..

Daripada pokok tanaka nilah, dapat merawat kulit bagi licin , xyah susah2 nak cucuk sane, cucuk sini..

Hanye menggunakan sebatang pokok ciptaan Allah, dengan izinNya dapat merawat muke kite  Hebatkan ciptaan Allah, Subhanallah~

Gambar di bawah adalah gambar sebahagian daripada pokok tanaka yang telah dipotong. credit to : mr.google~




 Bedak sejuk yang diperbuat daripada pokok tanaka ini telah dipakai secara meluas oleh penduduk Myanmar tak kirelah lelaki mahupun perempuan, tua mahupun budak kecik.. Sume boleh pakailah kirenye..

Dan penduduk disane suke mencorakkan bedak sejuk yang dipakai di muke dengan bermacam2 bentuk..Kawaiii~




Malahan, artis Nora Danish sekeluarga juge telah lame memakai bedak sejuk Tanaka dan turut mempopularkannya dengan menjual bedak Tanaka yang dipanggil Tate by D.E.A. 

Bedak sejuk Tanaka ni ade bermacam2 bau.. Ade bau lemon, ros, original (not korean spicy ), dll.


Inilah die bedak sejuk tanaka.. Antara kelebihannya:
- Kecutkan jerawat
- Haluskan kulit
- Cerahkan kulit
- Hilangkan jeragat
- Lembutkan kulit
- Menyejukkan dan mengurangkan minyak di kulit muka
- Pelindung cahaya matahari
- Selesaikan masalah kulit bukan sahaja di muka tapi boleh digunakan satu badan
- Boleh dijadikan sebagai bedak sejuk dan foundation


Fungsi yang sama, bau yang berbeza~ ^^

PUTIH --->JASMINE
Hijau ----> lemon
pink----->rose
cream -----> original





Boleh dapatkan bedak sejuk TANAKA pada harga RM 26 sahaja!! (exclude postage)

PM https://www.facebook.com/ModestyMuslimah untuk tempahan~

2 coret:

kedaivitaminfatimah said...

Perkongsian yang best sangat.. Terima kasih admin.. :)

anajingga said...

nak cuba juga bedak ni ramai yg dah menggunakannya kan..kalau asli dari tumbuhan tanpa bahan kimia mmg bagus kan..was here learn something..tq dear..

Powered by Blogger.

up